Sushi - jakie rodzaje można zamówić?

Kuchnia japońska, tak jak każda inna, ma swoich zwolenników i przeciwników – to całkowicie normalne. Ale nawet osoby sceptycznie do niej nastawione doskonale wiedzą, że znakiem rozpoznawczym jest między innymi sushi. Przygotowuje się je w różny sposób, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza „zakwaszony ryż”. Aby przekonać się o fenomenie tej potrawy powinno się dobrze poznać jej odmiany, sposób podawania i spożywania.

Sushi - jakie rodzaje można zamówić?

Walory smakowe sushi

Sushi zazwyczaj jest kojarzone z surową rybą oraz wodorostami i ryżem. Owszem, są to podstawowe składniki, ale niejedyne. W zależności od rodzaju potrawy składają się na nie inne produkty spożywcze, na przykład warzywa, grzyby. Różnice polegają także na tym, gdzie umieszczane są części składowe dania – w środku, czy na zewnątrz. Zapoznając się z tymi wszystkimi zależnościami można dość szybko stać się ekspertem sushi. W Polsce funkcjonuje wiele restauracji serwujących japońskie potrawy, warto udać się między innymi po sushi warszawa praga. W ofercie lokalu znajdują się najbardziej popularne odmiany, spośród których wymienia się między innymi Nigiri – zdecydowanie najbardziej popularne. Porcje ryżu są formowane ręcznie, na nich umieszcza się kawałki ryb, kalmary lub ośmiornice, ewentualnie japoński omlet. Za ostateczny smak odpowiedzialny jest w dużej mierze sos wasabi. Jedną z proponowanych odmian jest Nigiri z węgorzem. Do sushi Warszawa Praga przychodzi wielu klientów, którzy doceniają wysoką jakość serwowanych potraw. Nie brakuje pysznych zestawów, dedykowanych całym rodzinom, w końcu dzieci również nierzadko zajadają się sushi. W takich przypadkach najlepiej jest stawiać na składniki w postaci warzyw oraz ryb, ale koniecznie  wędzonych.

Jakie sushi warto wybrać?

Kolejnym rodzajem jest Maki sushi, co w tłumaczeniu oznacza rolowanie, w środku znajduje się ryż i wodorosty. Całość jest następnie krojona na kawałki, które bardzo łatwo się spożywa, dodatkowo prezentują się bardzo estetycznie. W rolkach mogą znajdować się ponadto owoce morza, czy ryby. Do zawijania tego rodzaju sushi wykorzystuje się specjalną bambusową matę. Sushi Warszawa Praga to równie Hosomaki, które jest jednoskładnikową odmianę wymienionych wcześniej Maki. Jest to najmniejsza odmiana tego smakołyku, ponieważ średnica nie przekracza zazwyczaj 3 centymetrów. Kappa maki to odmiana Hosomaki, ale z dodatkiem w postaci ogórka – równie pyszne, co podstawowa wersja. Bardziej złożonym i bogatszym odpowiednikiem Hosomaki jest natomiast Futomaki, którego średnicą maksymalną jest 6 centymetrów. Na całość składa się co najmniej 4 elementy, między innymi ryba, różne warzywa, ryż do sushi, wodorosty. Sushi Warszawa Praga to także odwrócona potrawa, w której to ryż znajduje się na jej wierzchu, a pozostałe składniki w środku. Wierzch posypuje się nierzadko sezamem lub innym dodatkiem tego rodzaju. Na całym świecie najpopularniejszą odmianą jest California maki, a w nadzieniu znajdują się paluszki krabowe, ogórek, czy awokado. Całość wygląda bardzo estetycznie, nie można oczywiście zapomnieć o walorach smakowych.