Jakie płytki do kuchni wybrać?
Kuchnia jest jednym z najbardziej eksploatowanych miejsc w całym domu. Przygotowanie posiłków kilka razy dziennie naraża wszelkie powierzchnie na intensywne użytkowanie, dlatego też podczas urządzania kuchni należy zadbać zarówno o wysokiej klasy meble, jak i płytki. Jakie materiały położyć na ścianie, a jakie na podłodze?
Trendy współczesnych aranżacji
Ciężkie wizualnie kredensy, cienkie blaty i marnej jakości wykładzina PCV już dawno odeszły do lamusa. Nowoczesna kuchnia jest przede wszystkim praktyczna i funkcjonalna w codziennym użytkowaniu. Obecnie we wnętrzach dominują płytki do kuchni o ciekawych wzorach, które można wpasować w każdy styl. Coraz większą popularnością cieszy się styl industrialny, przeważają też elementy imitujące drewno czy naturalny kamień. Współczesna kuchnia jest zatem miejscem kulinarnych rewolucji, które jest łatwe do utrzymania w czystości.
Płytki do kuchni – kluczowe parametry
Wybierając płytki podłogowe do kuchni, należy zwrócić uwagę na ich parametry. Kluczową kwestią jest bezpieczeństwo podczas wykonywanych prac, dlatego najlepiej zainwestować w materiały o właściwościach antypoślizgowych. W kuchni nieustannie się coś gotuje, czego efektem jest skraplająca się para i osiadający na powierzchniach tłuszcz. Wnikanie takich substancji w kafle znacząco skróci ich trwałość, dlatego warto szukać płytek o niskiej nasiąkliwości. Kolejnym parametrem jest ścieralność. Wysoką odporność na zarysowania można uzyskać przy zakupie płytek oznaczonych III klasą.
Gres i jego zalety
Jednym z najczęstszych wyborów wśród kupujących są płytki wykonane z gresu. To materiały powstałe z mieszanki gliny, piasku kwarcowego, skalenia i kaolinu, które po wypaleniu są wyjątkowo wytrzymałe. Są odporne na ścieranie i zabrudzenia, mają bardzo niską nasiąkliwość (>0,5%) i cechuje je twardość. Takie płytki do kuchni przetrwają wiele lat w nienaruszonym stanie, wciąż wpisując się w aktualne trendy dzięki atrakcyjnym wzorom.
Płytki ścienne – jak je wybrać?
Codzienne użytkowanie sprzętu kuchennego wymaga odpowiedniej ochrony. Taką zapewnią dobrej jakości płytki ścienne, które nie muszą być aż tak twarde, jak kafle podłogowe, ale wciąż wyróżniać się niską nasiąkliwością i odpornością na działanie detergentów. To właśnie elementy ścienne najszybciej się brudzą, głównie z uwagi na płytę gazową, piekarnik czy mikrofalówkę, które znajdują się zazwyczaj na tej samej wysokości, co kuchenne blaty.
Które z płytek uchodzą dziś za najmodniejsze? Dużym zainteresowaniem cieszą się białe cegiełki, płytki heksagonalne, drewnopodobne lub takie, które imitują beton.
Kafle matowe czy z połyskiem?
To najczęściej powtarzające się pytanie przed finalnym zakupem. Płytki do kuchni błyszczące, zarówno podłogowe, jak i ścienne, powiększają optycznie wnętrze i ożywiają je. Kafle matowe, szczególnie w połączeniu z ciemnymi elementami, prezentują się nowocześnie i szlachetnie, są też łatwiejsze do utrzymania w czystości. Ostatecznie warto zaufać swojej intuicji i zdecydować się na płytki, które będą spójne z własną wizją.