Jak nie marnować jedzenia?
Niestety w dzisiejszych czasach wiele osób ma duży problem z marnowaniem jedzenia. Do produktów najczęściej wyrzucanych przez Polaków do kosza na śmieci zalicza się przede wszystkim takie produkty jak: pieczywo, ziemniaki, jogurty, wędlinę oraz różnego rodzaju warzywa i owoce. Dlaczego tak się dzieje? Zazwyczaj jest to efekt nieprzemyślanych zakupów. Jeżeli i my mamy problem z marnowaniem jedzenia warto sprawdzić, w jaki sposób można to zmienić.
Jak nie marnować jedzenia?
Aby przestać marnować jedzenie po pierwsze musimy uświadomić sobie, że mamy z tym problem. Pamiętajmy, że wyrzucając jedzenie szkodzimy środowisku naturalnemu. Warto, więc sprawdzić ile wydajemy na jedzenie, ale nie chodzi o to, aby oszczędzać na jedzeniu tylko o to, aby go nie marnować. Jeżeli przestaniemy wyrzucać jedzenie oszczędności pojawią się same, nawet mimo tego, że nasze posiłki będą zróżnicowane, smaczne i zdrowe. Jak wiec to osiągnąć? Warto przede wszystkim sprawdzać zawartość lodówki tak, aby w porę można było wychwycić produkty, którym niedługo skończy się termin ważności. Wielu osobom zdarza się kupić jakiś produkt i o nim zapomnieć, a dzięki inwentaryzacji lodówki będziemy mogli uniknąć tego typu sytuacji. Kluczem do sukcesu są także rozsądne zakupy, na które najlepiej wybierać się z listą. Aby zrobić dobrą listę warto planować posiłki, jakie zamierzamy przygotować i to najlepiej na cały najbliższy tydzień.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Aby nie wyrzucać jedzenia warto np. zdecydować się na mrożenie nadwyżki domowych obiadów. Nie bez znaczenia jest również sposób przechowywania żywności często wyrzucamy warzywa czy owoce, dlatego, że przechowywaliśmy je w nieodpowiedni sposób i popsuły się szybciej niż myśleliśmy, dlatego należy mieć to też na uwadze. Dobrym sposobem jest również nakładanie mniejszych porcji. O wiele lepiej będzie, jeżeli po zjedzeniu zrobimy dokładkę, niż jeżeli nałożymy na talerz dużo a połowę z tego będziemy musieli wyrzucić, ponieważ nie damy rady zjeść. Na koniec pamiętajmy również o tym, że warto zastanowić się zanim wyrzucimy jakiś produkt niektóre tak zwane „resztki” można wykorzystać jeszcze do stworzenia naprawdę smacznych dań.