Postaw na zdrowie: owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Każdy dbający o swoje zdrowie człowiek, powinien wiedzieć że podstawą zbilansowanej diety oraz piramidy żywienia są owoce i warzywa oraz aktywność fizyczna. Warto wiedzieć i wpajać od najmłodszych lat swoim dzieciom, że owoce i warzywa w pełni wzmacniają naszą odporność. Są prawdziwymi bombami witaminowymi, zawierają łatwo przyswajalne składniki odżywcze, które są przyswajalne przez organizm. Ważną rolę odgrywają zawarte w nich antyoksydanty, czyli takie związki, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki takiej świadomości, możemy sami zwiększyć udział owoców i warzyw w naszej diecie
Jakie owoce i warzywa najlepiej spożywać?
· Jagody acai, borówki, jeżyny, maliny i truskawki – są to owoce jagodowe bogate w polifenole oraz fitonutrienty. Takie związki mają działanie przeciwzapalne i przeciwoksydacyjne. Tego typu owoce wpływają na polepszenie pamięci. Warto wspomnieć, że owoce jagodowe wpływają w dużej mierze na obniżenie cholesterolu.
· Cytrusy – wszelkie owoce cytrusowe, takie jak cytryna, limonka, pomarańcza, grejpfrut są bogatym źródłem witaminy C. Posiadają flawonoidy, które mają działanie przeciwnowotworowe.
· Granaty – posiadają dużo antyoksydantów, dlatego chronią przed nowotworami, a także zapobiegają zatykaniu tętnic
· Winogrona – wszystkie rodzaje winogrona pomagają zapobiegać chorobom serca, natomiast zielone winogrono posiada większą ilość 3-flawanoli, które skutecznie oddziałują w walce z nowotworami oraz chronią nerwy
· Warzywa kapustowate, takie jak brokuł, brukselka, kapusta, kalafior, jarmuż, gorczyca oraz rzepa- takowe warzywa posiadają dużo związków przeciwnowotworowych (izotiocyjaniany), których głównym zadaniem jest rozbrojenie substancji rakowych, zawartych w tytoniu.
· Bakłażany – są to warzywa bogate przede wszystkim w lepkie włókna, które pomagają przechwycić tłuszcz oraz cholesterol, a później wydalić z organizmu.
· Pomidory – bogate są w likopen, który jest uważany za silny antyoksydant.
· Rośliny strączkowe – źródło błonnika oraz białek, witamin z grupy B, magnezu oraz wapnia
· Bataty – inaczej słodkie ziemniaczki, zawierają wszystkie rodzaje witamin, składniki mineralne oraz fitonutrenty