Postaw na zdrowie: owoce i warzywa

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Każdy dbający o swoje zdrowie człowiek, powinien wiedzieć że podstawą zbilansowanej diety oraz piramidy żywienia są owoce i warzywa oraz aktywność fizyczna. Warto wiedzieć i wpajać od najmłodszych lat swoim dzieciom, że owoce i warzywa w pełni wzmacniają naszą odporność. Są prawdziwymi bombami witaminowymi, zawierają łatwo przyswajalne składniki odżywcze, które są przyswajalne przez organizm. Ważną rolę odgrywają zawarte w nich antyoksydanty, czyli takie związki, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki takiej świadomości, możemy sami zwiększyć udział owoców i warzyw w naszej diecie

Postaw na zdrowie: owoce i warzywa

Jakie owoce i warzywa najlepiej spożywać?

·         Jagody acai, borówki, jeżyny, maliny i truskawki – są to owoce jagodowe bogate w polifenole oraz fitonutrienty. Takie związki mają działanie przeciwzapalne i przeciwoksydacyjne. Tego typu owoce wpływają na polepszenie pamięci. Warto wspomnieć, że owoce jagodowe wpływają w dużej mierze na obniżenie cholesterolu.

·         Cytrusy – wszelkie owoce cytrusowe, takie jak cytryna, limonka, pomarańcza, grejpfrut są bogatym źródłem witaminy C. Posiadają flawonoidy, które mają działanie przeciwnowotworowe.

·         Granaty – posiadają dużo antyoksydantów, dlatego chronią przed nowotworami, a także zapobiegają zatykaniu tętnic

·         Winogrona – wszystkie rodzaje winogrona pomagają zapobiegać chorobom serca, natomiast zielone winogrono posiada większą ilość 3-flawanoli, które skutecznie oddziałują w walce z nowotworami oraz chronią nerwy

·         Warzywa kapustowate, takie jak brokuł, brukselka, kapusta, kalafior, jarmuż, gorczyca oraz rzepa- takowe warzywa posiadają dużo związków przeciwnowotworowych (izotiocyjaniany), których głównym zadaniem jest rozbrojenie substancji rakowych, zawartych w tytoniu.

·         Bakłażany – są to warzywa bogate przede wszystkim w lepkie włókna, które pomagają przechwycić tłuszcz oraz cholesterol, a później wydalić z organizmu.

·         Pomidory – bogate są w likopen, który jest uważany za silny antyoksydant.

·         Rośliny strączkowe – źródło błonnika oraz białek, witamin z grupy B, magnezu oraz wapnia

·         Bataty – inaczej słodkie ziemniaczki, zawierają wszystkie rodzaje witamin, składniki mineralne oraz fitonutrenty