Banan bez skórki - kalorie, wartości
Jest jednym z najbardziej wartościowych owoców. To źródło cennych mikro- i makroelementów, dostarcza wiele energii, na przykład podczas treningu. Banany są świetnym wyborem na zdrową przekąskę, zobacz jakie mają wartości i ile kalorii znajduje się w porcji bananów.
Czym właściwie jest banan?
Banan jest tropikalnym owocem, a ściślej mówiąc - jest zakwalifikowany jako jagoda. Plantacje bananowców znajdują się głównie w Afryce, Ameryce Południowej i międzyzwrotnikowej części Azji. Najczęściej spotykana odmiana, którą kojarzymy z nazwą “banan” jest podłużna, ma nieco zakrzywiony kształt i białe wnętrze. Gdy banan rośnie, kolor skórki jest zielony, dojrzały owoc staje się z zewnątrz żółty. Warto wiedzieć, że bardziej dojrzałe banany (mające nieco ciemniejszą, a nawet brązową skórkę) mają wyższą zawartość cukru i są słodsze w smaku.
Ile kalorii ma banan bez skórki?
Skórka banana nie jest jadalna, dlatego wszystkie wartości podawane są dla owocu obranego ze skórki. W 100 gramach banana jest około 89-90 kcal. Przeciętny owoc ma natomiast około 120 gram wagi, można więc oszacować, że jeden banan ma około 105-115 kalorii. Taką ilość można z łatwością spalić podczas 15-minutowego marszu lub po 10 minutach jazdy na rowerze. Średniej wielkości banan ma także nieco ponad 28g węglowodanów, 1-1,5 grama białka i niecałe 0,4 grama tłuszczu. Owoc ten z pewnością nie jest więc tuczący, jest natomiast dobrym źródłem energii, która jest szybko dostarczana do organizmu.
Banan - wartości
Owoc banana może dostarczyć wielu cennych wartości: witamin, mikroelementów i makroelementów. Banan zawiera witaminę C, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminy E oraz K. Jest źródłem magnezu, fosforu i wapnia, a przez wiele osób szczególnie kojarzony jest z potasem. Rzeczywiście - zawartość tego makroelementu jest wysoka (358 mg w 10g produktu). Duża zawartość tego pierwiastka sprawia, że regularne spożywanie bananów jest szczególnie wskazane dla osób cierpiących na nadciśnienie. Banan dostarczy również makroelementów, które wspomagają prawidłową pracę organizmu. To przede wszystkim żelazo, cynk, fluor oraz selen.